Blog

Blogopslag

Er I gode til at tale sammen?

Af Lovlas blog team

Du har sikkert hørt det før, så hvad vi fortæller dig nu, har ingen nyhedsværdi. Det kommer ikke til at rive gulvtæppet væk under dig, og dit verdensbillede vil ikke ændre sig drastisk. Men, som det er med så mange ting man hører tit, plejer det at være koblet sammen med en god portion sandhed:

God kommunikation er nøglen til et solidt og succesfuldt forhold.

Men hvad nytter det, hvis de emner, der drøftes, ikke er til gavn for forholdet? Ingen par kan slippe uden om de udfordrende perioder, hvor bølgerne går højt og lunterne er korte. Der kommer dage, hvor din store kærlighed ikke har trukket op efter toiletbesøg og våde vintermorgener, hvor de dagen inden, lovede at købe mælk på vej hjem fra arbejde, men glemte alt om det, og nu er mælken både sur og klumpet, i det du intetanende hælder det ud over din havrefras. “You had ONE job”, er det første du tænker.

Men men men. Som Beyoncé synger, “You see potential in all my flaws”, handler det også om at tage det sure med det søde. Hvis man har bygget en fælles relation og et fundament hvor kommunikation er nr. 1, hvor der er plads til at være ærlig og sårbar over hinanden, ja så er man kommet pænt godt fra start.

Men for at nærme os sagens kerne, hvad er god kommunikation så for en størrelse? Ét er jo at fortælle hvad man selv føler. For de fleste er det et ret ukompliceret, bjerg at bestige. Men hvad vil det egentlig sige at have indlevelsesevne og forstå andres side af sagen? Vi ved der findes et hav af steder at starte, men vi har udvalgt gode tre råd at kigge på:

1. Hvor skal vi hen du?

Forventningens glæde er dog den største. Men deler man de samme forventninger til forholdet? At italesætte tingene og lave en fælles afstemning, kan i mange sammenhænge være en god idé, og dit forhold er ikke en undtagelse. Er du faldet for en, der allerede har pakket sydfrugterne for at rejse New Zealand tyndt, med pitstop på Fiji, og du samtidigt selv sidder med babyplaner og gæstelisten klar til dit ønske-bryllup. Ja, så er det ikke helt galt at påstå, at I måske gået helt skævt af hinanden og hvor I hver især vil hen med forholdet?

2. At sætte ord på det grimme

Det er vigtigt ikke kun at diskutere den frygt, vi har for forholdet, og hvad der kan gå galt, men også de ting, der skaber uro i os selv. Selvfølgelig skal man ikke dyrke dommedagsprofetierne, men at fortælle hvad man frygter, byder op til at man kan tale om de positive foranstaltninger man kan gøre, for at pleje det gode. At kende hinanden, er at kende alle sider. Ærligheden handler i bund og grund om at åbne op for mulighederne for at støtte hinanden, i medgang og modgang.

3. Pædagog tricket

Et iltert temperament spænder ben for sund kommunikation. Det kan være en nem udvej at komme af med frustrationerne, ved at aflevere sine rå følelser pakket ind i bandeord med pistolerne fremme. Det kan faktisk være en lettelse, hvis man har holdt det inde. Men lige så stor en lettelse, lige så stor en stopklods sætter du for at løse problemet. Men hvad gør en pædagog med et iltert barn? Ja, de forsøger med rolig stemme at sætte ord på, hvad der trykker mest. Så find din indre pædagog frem, og sæt ord på din vrede, så du ved, den anden part har lettere ved at forstå dig.

Når alt kommer til alt, bør du have i mente at vi jo alle er forskellige - og gudskelov for det. Derfor kommunikerer vi også forskelligt. Men den bedste fremgangsmåde, er at prøve sig frem og se hvilke kommunikationsformer, der virker for en selv. Vi er alle nødt til at lære tingene som de kommer, men hvor intet vover, intet vinder.